kolejne pytanie do budowlańców

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • michal1980red
    Classic
    • 2010
    • 33

mrfazi,gratulacje i wszystkiego co naj....
    1.9tdi 110km Elegance
  • dylan80
    Rider
    • 2009
    • 625

mam kolejne pytanie , tym razem dotyczy wentylacji.... musze zrobić podwieszany sufit w łazience bo ..... bo tak.... tylko teraz problem, bo kratke wentylacyjną mam prawie pod samym sufitem i musiałbym połowe jej zasłonić.... w związku z czym postanowiłem obniżyć sufit o całą wysokość kratki i zamontować w podwieszanym suficie taką okrągłą kratke razem z wentylatorem i podłączyć kanałem PCV do istniejącej kratki... bede musiał obniżyć sufit o jakieś 20 cm, co dla mnie nie jest problemem,
    problemem zaś jest to , ze gdzieś słyszałem , ze na przewodach wentylacyjnych nie moge montować wentylatora wywiewu, takiego łazienkowego , uruchamianego razem z oświetleniem.... mieszkam na parterze, więc z ciągu wentylacyjnego korzystają jeszcze ci co nade mną.....
    no ale wydaje mi sie , ze pare osób ma tam właśnie te wentylatorki założone... ja chciałem wentylator, bo strasznie duszno u mnie w łazience, cug niby jest, ale to mało daje, a co dopiero jak pranie jakieś tam powiesze, albo po kąpieli....

w związku z tym pytanie : montować wentylator i nie przejmować sie niczym?
    czy jak mi kuminiorz przyjdzie, to nie każe mi tego zdemontować?
    co poradzicie ?

Komentarz

• piramida
      RS
      • 2009
      • 12222
      • Superb III (3V3)

jak masz wspólny ciąg z innymi lokatorami to chyba nie mozesz montować wentylatora, co innego jak bys miał osobny szyb.
      superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• Frytek
        Drive
        • 2009
        • 57

dylan80, a jak idzie ten szyb masz może pojecie?
        Idzie centralnie przez środek kamienicy/bloku i są rozgałęzienia do każdego mieszkania oddzielnie czy np 1 rozgałęzienie na 3 mieszkania? Jeżeli masz odseparowane rozgałęzienie do mieszkania i potem ono idzie bezpośrednio do szybu to moim zdaniem można.

Komentarz

• dylan80
          Rider
          • 2009
          • 625

idzie pionowo i każdy ma okienko, nie wiem, czy co 2 piętra, czy wszyscy do jednego są podłączeni.... szyb pionowy i kratka w nim u każdego chyba...

Komentarz

• JanuszSz
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 2835
            • Superb II combi (3T5)

Powinno być co drugie piętro.Aby się przekonać ile jest kanałów wentylacyjnych w tym pionie wejdź na dach i policz wyloty w kominie.
            Wtedy będziesz mógł mniej więcej okreslić,ile łazienek jest podłączonych do jednego kanału.
            Zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach.

Komentarz

• dylan80
              Rider
              • 2009
              • 625

kurcze, ja bym zamontował ten wentylator , bo tak myślałem o tym .... a w razie wizyty kominiarza to moge to przecież odłączyć tak, żeby nie słyszał, ze działa...

Komentarz

• pic2ek
                Rider
                • 2007
                • 624

dylan - montuj i sie nie przejmuj!!. Kominiarze nie na takie rzeczy przyjmują oko za kase

Komentarz

• tomikt
                  Rider
                  • 2007
                  • 391

pic2ek,
                  swietna rada :x

a co mu powiesz jak kiedyś zobaczy swoje martwe dziecko w wannie, zagazowane bo tatuś odwrócił ciąg w łazience głupim wentylatorkiem za 30 PLN i spaliny z piecyka podgrzewu ciepłej wody się cofnęły??

jest tak - nie można montować bo tłoczysz syf do sąsiadów, a tak czy owak kominiarz nic ci nie zrobi jak zamontujesz.

a już broń boże nigdy przenigdy nie montuj jak masz piecyk gazowy - bo ci się może właśnie zaspalinować łazienka. i pamiętaj - to się zdarza, co najmniej jedna ofiara na tydzień na śląsku...
                  masz głowe, jesteś dorosły - ty decydujesz

pzdr
                  ech...
                  TomikT

Komentarz

• dylan80
                    Rider
                    • 2009
                    • 625

nie mam junkersa, nikt w bloku nie ma, ciepłą mamy z sieci....

montuje i nie bede sie przejmował..... a szczerze, to słysze czasem jak sie u kogoś włączqa wentylator, skoro ktoś inny mi dmucha swoim smrodem, to czemu niby ja nie mam też tak robić....
                    lepiej dać w łape kominiarzowi, niz mieć duchote i grzyba w łazience....

Komentarz

• b707
                      L&K
                      S_OCP Member
                      • 2006
                      • 1272

Dlamnie to powinno sie karać takie patenty w grwautacyjnej ze wspólnym kanałem bo zaburza to funkcjonowanie wentylacji.
                      Zresztą szukanie przyczyny w kratce i kanale to zaczynanie od dupy strony.

Jak masz zbyt mały ciąg to mozliwe że masz kiepski nawiewnik w drzwiach od łazienki... najlepiej to zostawiać owtarte lekko drzwi .
                      A druga sprawa to okna... Jak masz nowe okna bez nawiewników warto pomysleć o ich montażu tym lub wyciąć uszczelki... ewentualnie je rozszczelniać.

Polecam obadać zwłaszcze kwestie okien bo po montażu wetylatora przy szczelnych oknach może dojść do tego że będziesz wywalał syf kominem łazienkowym ale zasysał powietrze pozostałymi.
                      pzdr
                      Adam

Komentarz

• pic2ek
                        Rider
                        • 2007
                        • 624

tomikt
                        Zamieszczone przez dylan80
                        chyba wszytsko jasne tak??

Komentarz

• b707
                          L&K
                          S_OCP Member
                          • 2006
                          • 1272

Chciałbyś żeby Ci ktoś do mieszkania wentylacją wdmuchiwał zapach przypalonej ryby czy gnijącego prania?
                          pzdr
                          Adam

Komentarz

• bzyq_74
                            RS
                            • 2008
                            • 3467
                            • Volkswagen
                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
                            • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

dylan80, jeśli masz wpólną wentylację z sąsiadem /co druga kondygnacja włączona do tego samego kanału/ nie możesz stosować wymuszonej wentylacji (wentylator). Oczywiście wszytko można obejść - wyłączyć wentylator na czas wizyty kominiarza.
                            Plusem jest to że nie masz pieca co/cwu wiec co najwyzej puścisz bąka sąsiadce. :diabelski_usmiech
                            Jesli już wentylator to tylko dachowy.
                            MARCIN
                            Mój szkodnik

Komentarz

• Jac_ek
                              RS
                              • 2009
                              • 1733

skrzyknijcie sie z sasiadami i zalozcie sobie jeden centralny wyciąg na dachu skoro są problemy z grawitacyjnym, ja tak mam i jest ok - ciag ze reke urywa i nic nie słychać - smrodów również brak ;-)
                              - O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD

Komentarz

• tomikt
                                Rider
                                • 2007
                                • 391

Zamieszczone przez pic2ek
                                tomikt
                                Zamieszczone przez dylan80
                                chyba wszytsko jasne tak??
                                jasne,
                                ale z góry tego nie wiedziałeś

pzdr
                                ech...
                                TomikT

Komentarz

• pic2ek
                                  Rider
                                  • 2007
                                  • 624

nie nie wiedziałem, ale tak założyłem